La noi în casă există un cult pentru curăţenie. Fireşte, se trage de la nebunia din capul meu, dar cultul există, ni-l asumăm, la copii s-a luat microbul că aşa se întîmplă, ce face muma fac şi maimuţele mici. Aşa se face că cele trei femei în toată firea de acum, din familie, se spală toată ziua, îşi spală hainele toată ziua, părul, papucii, papucii de casă şi tot ce se poate spăla, toată ziua, desigur. Administratorul obişnuia să mă întrebe, ori de cîte ori plăteam apa, dacă am o piscină pe terasă că plătesc cea mai multă apă din condominiu, doamnă, e ceva în neregulă la dumneavoastră acolo, da domnule administrator, suntem nebune toate trei, internaţi-ne că ne spălăm prea des.
Acum, ăleia mici, aflîndu-se vărsător, i-a plăcut apa şi joaca cu apa de cînd era un dop. Cum era linişte în casă, cum o găseai la baie cu robinetul deschis şi mîinile în apă. Refuza să facă duş şi avea nevoie de cada plină, înspumată neapărat, pentru a se îmbăia, unde stătea pînă se zbîrcea toată. De acolo a rămas şi replica celebră în familie, cînd trăgeam de ea să iasă odată din apă, mama tu nu ştii ce vor copiii, copiii vor doar să îşi trăiască viaţa! Acum nu mai face băi prelungite, însă îşi spală coama superbă, cu păr lins de parcă îl întinde cu placa, aproape zilnic, căci are aceeaşi fobie ca şi mine şi îmi povesteşte cum nu-ştiu-care vine cu părul unsuros, nespălat, bleaah, aşa vrei să mă duc şi eu la şcoală? Replicile astea le primesc cu osebire noaptea pe la 11 cînd, în loc să vîslească spre tărîmul viselor, ea se bălăceşte în baie.
Datorită acestei apetenţe pentru spălat în exces, gagiul fie-mii ăle mari a început să îi spună Săpuna. Uşor, apelativul s-a extins la toată familia. El a devenit, bineînţeles, Săpunul, aia mică, Săpuneta sau Săpuna cea mică, iar eu Mama Săpună. Cînd îi ameninţ, ludic, le spun, să îţi iei Săpunul şi să plecaţi în Săpunia să faceţi clăbuci acolo pînă la adînci bătrîneţi! Iar ei îmi răspund rîzînd, tu nu vezi că eşti nebună, suntem deja în Săpunia!
Eu aş fi pus rămăşag că toate femeile se spală şi se schimbă la fel de des, că nu suntem noi ăle mai obsedate, însă poveştile cosmeticienelor mele – şi am schimbat cîteva, nu au fost puţine, cosmeticiene, cît şi poveşti – m-au oripilat şi convins de contrariu. Le-am compătimit, greu trebuie să fie să ai de-a face cu zonele intime ale unor muieri nesimţite, care nu se spală nici cînd vin la tine să şi le expună. De altfel, mi s-a mai întîmplat şi mie să mă duc la baie după cîte vreuna şi să mă izbească cîte un odor, gata-gata să leşin, sensibilă şi nevricoasă cum sunt.
În patriotismul meu local deşănţat, aş fi spus că braşovenii mei sunt ăi mai civilizaţi români, dar statisticile pe care le primim de la institut la redacţie, lunar, mă contrazic. Şi braşovenilor mei le place mai tare băuturica decît săpunul şi pasta de dinţi, a naibii să fie ea de băuturică!
Un iubit mi-a spus odată că sunt cea mai curată femeie pe care a întîlnit-o şi eu m-am mirat. Mi se pare o chestiune de bun-simţ elementar să te speli, să fii tot timpul curată. Cum să te bagi în pat după o zi în care ai alergat, fără să faci duş? Cum să pleci dimineaţa la serviciu fără să mai faci o dată duş, că în cele zece ore de la ultimul duş ai transpirat, doar. Iar duşurile sunt adevărate desfătări pentru minte şi trup. Stau cu ochii închişi sub apa fierbinte şi mă relaxez, uneori astea sunt singurele momente de respiro şi relaxare adevărate de-a lungul unei zile, cum să mă lipsesc de ele? Sau de mirosurile mele de lavandă pe care le conţin toate produsele din baie, de care sunt lejer obsedată, de ritualul exfolierii sau cremuirii, de ce să îmi refuz asemenea plăceri? Nimic nu se compară cu senzaţia de după duş, sunt dependentă de ea, iar săpunetele mele mă moştenesc. Şi ce dacă numai noi trei consumăm apă cît pentru o piscină în fiecare lună? Ce să ne fi luat de banii ăia, parfum cu care să ne camuflăm mirosul de transpiraţie? Sau bluziţe cochete, sub care să duhnim de să trăsnească?
Mai are fie-mea aia mică o vorbă, un soi de înjurătură adaptată la cutumele familiale şi care mie mi se pare complet delicioasă: să mă lingi la subraţ! Pe care o asortează cu un rînjet maliţios, mizerabila curăţica mea mică!
Ce-am mai debitat:
a fi sau a nu avea Postarea următoare:
facebook cu năbădăi
Exact asa suntem si noi…ciudatii blocului :)))
Si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare. La noi in bloc suntem singurii care consumam 10 metri cubi de apa rece si 9 de calda. Avem vecini care timp de o luna reusesc sa consume doar un metru cub. E o chestiune de bun simt sa ne spalam cat mai des… Din pacate, nu toti oamenii inteleg acest aspect!
😀
Desi am multe momente de rasfat, ritualul imbaierii ramane preferat. Cateodata umplu cada de baie cu apa fierbinte, adaug sare amara si citesc. Imi da senzatia ca ma aflu unde trebuie, ma simt implinita si am o stare de bine generala incomparabila !
Eu am o propunere: cine face comentarii cu iz ciudat sa primesca o sapuneala 😉
Ce bucurie să (mai) întâlneşti oameni normali la cap! Şi la… corp, evident:) Ne-a mers la suflet articolul ăsta şi ne-am bucurat să te descoperim. Ca şi cosmeticienele de care vorbeai, putem veni şi noi cu dovezi în plus că există femei (şi nu puţine!) care nu se spală, care nu au habar să se îngrijească, care chiar nu înţeleg ce ar putea fi aşa minunat la un săpun.
Uneori, ne întrebăm dacă nu cumva suntem noi nebune, cele care găsim fericirea într-un fir de lavandă…
Cu drag de “săpunii din Săpunia”,
Echipa Săpun Natural Oneşti.
Ma declar vinovata! Cada cu apa foarte fierbinte, sare roz si o carte buna pe seara! Dimineata dus mai racoros sa ma trezeasca ca am stat prea mult in cada cu o seara inainte! Dar apropo de cosmeticiene, la mine coafeza cand i am spus ca ma spal pe par zilnic (chiar de 2 ori pe zi, ups…) a fost foarte ofensata! „parul se spala o data pe saptamana, maxim de doua ori”…….
la părul meu, nici nu contează dacă îl spăl zilnic… e drept că la păr am grijă să treacă măcar două zile. şi cu excesul e problemă, că dai în psihoză, am văzut eu cazuri. 😀
cel mai curat si mai placut aromat trup de om intalnit de mine a fost al unui sa ii spunem pustnic
unul atipic, drept e
in prezenta lui simteai … primavara. am ezitat, pt ca era mai mult, dar eu nu s petronela, penelul nu stie sa, primavara ramane 🙂
era un sa il numim pustnic activ, practica artele martiale, era plin de parabole zen, cunoscator atat al intelepciunii desertului cat si a apei
se spala doar cu apa si avea credinta ca trupul are propria sa stiinta de a se curata, pe care oamenii au uitat sa o cultive/antreneze, cautand curatenia in afara lor si nu inauntru
ati putea sa il numiti nespalatul
sau sa va ganditi putin la modelul lui
fiecare dupa cat este/poate
iar in alta ordine de idei : traim in relativ, omi si oame
poate pt unii bun simt este sa accepti alegerile celorlalti fara sa judeci. e un bun simt adanc, profund, complet uitat de o societate care construieste (aproape) numai inspre exterior, pe modelul fizicii newtoniene
putini apuca spre cuantica – ea cere rabdare, asumare, flexibilitate, vastitate, complexitate ma duc ca s-a facut 9
Imi place foarte mult umorul tau! 🙂 Si da, si eu sunt pro-curatenie! Intr-o vreme eram putin maniaca, ajunsesem la trei dusuri pe zi (dimineata, apoi seara, cand ma intorceam acasa si urma sa merg la teatru sau sa ma vad cu cineva, iar apoi inca unul inainte de culcare), iar in timp mi s-a iritat pielea si a trebuit sa merg la dermatolog, care mi-a zis ca imi distrugeam bariera de protectie a pielii cu atata sapunit :)) Eu am descoperit un singur dezavantaj al dusurilor dese si al smotrului constant prin casa, si anume ca nu rezista oja pe unghii mai mult de doua seri. Deh, problema „adevarata”! :)))
o am si pe asta, hehe, nebunele adunate la un loc!
Petronela, nu esti proasta deloc
postul e fain… potrivit si scris distractiv I-as da o nota mare dar ma abtin sunt biet cititor nu critic literar insa……….comentariile la el…….. hahaha ma tar pe jos de ras
Acum nu ma mai simt o ciudata, credeam ca am eu o problema de imbratisez atat apa. O ador! M-ai facut sa rad, acum ma intitulez si eu Sapuna din Sapunia!:)) Pai de, ori facem clabuci ori nu mai facem?!?!
Poveste reala. „Andrei, cum mama naibii platim noi 3, asa mult la intretinere? Ca uite…astia de la 96 sunt tot 3, si astia de sub noi la fel…si noi platim chiar mai mult decat aia de la 3 care au 4 camere si sunt 5!!! Cred ca e o problema…ceva…hai sa verificam, nu vreau sa dau banii aiurea!”. Andrei vine calm…se uita…”Auzi, tu te-ai uitat cata apa se consuma la noi? Cat toti astia la un loc.”